Historie Themans & Co

Themans & Co is al sinds april 1885 actief in eetbare oliën en vetten.

De handel betrof toen vooral ruwe plantaardige oliën en lijnolie.

Ons kantoor was gevestigd in Rotterdam aan de Coolsingel, omdat die locatie dicht bij de graanbeurs was gelegen. Bij deze graanbeurs vond een groot gedeelte van de handel plaats. Themans & Co was daar elke maandag vertegenwoordigd. Men ontmoette elkaar, maakte prijsafspraken en handelde zoals toen gebruikelijk was.

Later is Themans & Co zich gaan toeleggen op de makelaardij van geraffineerde plantaardige oliën en vetten. Producenten van margarine en bakkerijgrondstoffen bleken sectoren waar Themans & Co succesvol kon opereren.

In de 60’er jaren verhuisde het kantoor naar de Westblaak in Rotterdam. De makelaardij breidde zich uit met bemiddeling voor producenten van chocolade, kalvermelk en diervoeders.

De handel veranderde ook. Door nieuwe communicatiemiddelen als telex, fax en later e-mail verloor de beurs haar waarde. Daardoor was onze kantoorlocatie in Rotterdam niet langer meer noodzakelijk. Mede omdat de medewerkers allen buiten de stad woonden, verhuisde Themans & Co naar Zwijndrecht.

Gedurende de jaren ‘70 hebben we onze activiteiten verder uitgebouwd naar de aardappelindustrie, waar friet en aardappelsnacks toe behoren. Ook fabrikanten van gefrituurde uitjes en uienringen zijn een belangrijke afnemer geworden van plantaardige olie.

Praktisch voordeel en bereikbaarheid bracht het kantoor naar de huidige locatie in Dordrecht.

Het is mooi te constateren dat Themans & Co door de jaren heen groot wederzijds vertrouwen heeft opgebouwd en daarmee een uitgebreid netwerk gerealiseerd. Trots is Themans & Co op veel relaties die zij tientallen jaren tot de hare mag rekenen.

Raapolie
Raapolie of raapzaadolie komt van het gewas dat we ook wel koolzaad noemen. Koolzaad oogst en bewerkt men, net als bijvoorbeeld graan, op moderne wijze.
Lees meer